Podcast felvétel otthon vagy az irodádban

podcast technika

A podcast felvételhez szükséges technikai eszközök kiválasztása és használata lehet a legnagyobb kihívás, amikor először indítanál podcast csatornát. Ráadásul mindezt otthonról csinálnád.
Milyen mikrofont érdemes használni, hogyan lehet felvenni az adást és aztán hogyan kell közzétenni?
Most ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Tartalom:

Mielőtt mélyebben beleugranál a podcast technikai részleteibe érdemes két lépést hátrébb lépni és a tervezőasztalnál kezdeni a munkát.
Kezdésnek ajánlom az “Így tervezz a podcast csatorna indítása előtt című bejegyzést.

A felvétel helyszíne

Nem, nem a mikrofonnal kezdünk, ugyanis a legprofibb hangeszköz sem fog tetszetős minőséget rögzíteni, ha a pincében, a konyhában, vagy a vasútállomáson használnád.

Találj egy csendes helyet

Az ideális helyszín legyen mentes a visszhangoktól és külső zajoktól.
Keress olyan szobát a felvételekhez, ami nem túl nagy, jól bútorozott és sok puha felülettel rendelkezik. Így a hang többször fog „elveszni” a térben, mielőtt visszatérne a mikrofonhoz. Ezzel csökkentve a visszhangot. 

Ha az irodában készítenéd a felvételeket keres egy csendes helyiséget, ahol távol vagy minden zavaró tényezőtől (hangos beszélgetésektől, zajos berendezésektől vagy a beszűrődő forgalom zajátóltól). Tudasd a kollégákkal is a podcast felvételek időpontját, hogy lehetőleg ne csapjanak zajt, vagy időzítsd a felvételt a munkaidő elejére vagy végére, amikor kevésbé zsúfolt az iroda.

Többszereplős beszélgetésnél érdemes a felvétel előtt átgondolnod az ülésrendet. A megszólalók általában abba az irányba fordulnak, akihez beszélnek. Ha ez nem az az irány, amerre a mikrofon felvenné a hangot akkor folyton ingadozó hangminőséget fogsz kapni. Alakítsd ki úgy az ülésrendet, hogy minimális mozgással mindenkihez lehessen szólni.

Figyelj az akusztikára

A sima és kemény felületekről “pattan vissza” leginkább a hang, visszhangot gerjesztve. Otthon még bútorozottak a szobák, de egy átlagos irodában számolni kell az erősen visszhangos akusztikával.

Az akusztika javításáért rendezzük be minél több puha felületettel a szobát vagy az irodát. Az a legjobb, ha van függöny és szőnyeg is, de ha nagyon belejöttél a lakberendezésbe bátran rögzíts plédet az ajtóra, szekrényre vagy egyéb kemény és sima felületre.

Alap esetben csak hangot rögzítesz, így senki nem fogja látni hogyan rendezted be a szobád. A lényeg most nem a külalak, hanem a hangminőség.
Az alábbi képen például a “This American Life” podcast egyik műsorvezetője készít felvételt a pandémia miatt saját otthonából. 

Zárj el minden zajforrást

Ha teheted kapcsold le a ventilátort és zárd be az ablakokat is. Ha az utcafrontra néz az ablak számolnod kell azzal, hogy az autók vagy a villamos zöreje be fog hallatszani. Behúzott vastag függönyökkel ezt valamennyire tompítani lehet. Fontos tudni, hogy az ablak alatt elhaladó szirénázó autó biztosan be fog hallatszani. Nincs semmi gond, ilyenkor érdemes megállni a beszéddel és elölről kezdeni a mondatot, ha a sziréna elhalkult.

A széked is körültekintően válaszd ki. Beszéd közben természetes, ha fészkelődsz, főleg egy egyórás interjú alatt. A széked lehetőleg ne recsegjen, ropogjon alattad ahogyan beszéd közben mozogsz. A bőrfotelt most inkább hanyagold.

Szintén fontos, hogy beszéd közben Te magad ne csapj zajt. Ne lapozd a füzeted, ne kattogtasd a tollad és interjú előtt érdemes ezeket a beszédpartnerednek is elmondani.

Minden térnek van egy alapzaja. Ezt szerencsére jól el lehet különíteni utólagos szerkesztéskor, így szinte teljesen meg lehet tisztítani a hangfelvételt a konstans háttérzajoktól.

Érdemes emiatt az első megszólalás előtt pár másodperc szünetet tartani, hogy a mikrofon rögzíteni tudja ezt az alapzajt.

mikrofon

Abból indulunk ki, hogy a költségek viszonylagos leszorítása érdekében választottad a saját felvételes módszert, így a szóba jöhető mikrofonoknál sem fogok csúcskategóriás készüléket ajánlani. A legfontosabb szempontok legyenek a gyors és könnyű kezelhetőség, az ár és a minőség.

Belépő szint

A könnyű kezelhetőség miatt az usb csatlakozós mikrofonokat ajánlanám kezdésként. Külön programok telepítése nélkül csak csatlakoztatod a gépedhez és már működik is, mint egy egér. Ha nem szeretnéd az asztalra rögzíteni a mikrofont érdemes egy talpas verzióval kezdeni, ami önmagában megáll az asztalon.

A legnépszerűbb ilyen asztali usb mikrofon a Blue Yeti

Blue Yeti mikrofon

Blue Yeti előnyök

A mikrofon leghasznosabb funkciója, hogy 4 különböző állásban is képes felvenni: kardioid, sztereó, mindenirányú és kétirányú.

Mit jelentenek ezek?

 • A kardioid funkciót használva a mikrofon csakis egy irányból rögzít hangot. Ez monológ felvételekhez kiváló, így csak a beszélő irányából érkező hangot rögzíti. Viszont, ha sűrűn mozogsz vagy forgolódsz beszéd közben elhalkulhat a hangod a felvételen ahogy távolodsz a mikrofontól.
 • A sztereó a kardioidhoz hasonló funkció, azonban jóval szélesebb tartományban. Így ez jó választás lehet, ha magadra ismertél az előbb és Te is a beszéd közben hintázós típus vagy. Hátránya lehet azonban, hogy a háttérben lévő zajokat és beszédet is rögzíteni fogja.
 • A mindenirányú funkció magáért beszél. Ez hasznosnak tűnhet kerekasztalos, több vendéges beszélgetésekhez, de a hangminőség itt lesz a legingadozóbb.
 • A kétirányú funkció esetében pedig a mikrofon eleje és háta rögzíti a hangot. Ez lenne az ideális beállítás egy interjúhoz.

Podcastok esetében a kardioid és a kétirányú funkció a leghasznosabb.

blue yeti

Ár-érték arány: A Blue Yeti mellett szól még, hogy az olcsónak számító 50 ezres kategória elejéhez tartozik. 

Blue Yeti hátrányok

Az 1 mikrofon 1 megszólaló régi ökölszabály a hangrögzítés világában. Hiába tud több irányba is rögzíteni a Yeti számítani kell a hangminőség romlására, főleg egy zajosabb térben.

Az asztalon álló mikrofonoknak sajnos van egy nagy hátránya. Ha a beszélgetés közben véletlenül megrúgod az asztal lábát, vagy magyarázás közben hozzáütöd az ujjaid az asztal lapjához, azt bizony durván rögzíteni fogja az egyébként is érzékeny mikrofon és a hangfelvételen erős durranásokat fogsz hallani, amit utólag is nehéz eltüntetni. 

Érdemes a Yetit közelebb emelni a megszólalók szájához, ami azonban nem egyszerű, mert súlya 1 kg. Ez nem tűnik soknak, de így is az egyik legnehezebb mikrofon. Még egy kis ráfordítással vehetünk viszont egy nagyszerű Gator állványt, ami elbír a Yeti súlyával, függetleníti az asztaltól és garantáltan javít a hangminőségen.

A Blue Yeti Ideális választás, ha alcsonyabb költségkerettel rendelkezel, de interjús beszélgetésket rögzítenél vagy csak nem vagy biztos abban, hogy a podcast Neked való, ezért még nem szeretnél sokat áldozni a csatornára.

Ha ezek alapján a Yeti nem a Te mikrofon lenne szívesen ajánlok egy alternatívát, a Rode NT USB Mini-t!

rode mini

Rode NT USB Mini előnyök

Ennek az usb mikrofonnak az egyik nagy előnye az ára. A Rode NT USM Mini a 40 ezres kategória alsó szintjein fogod találni, hangminőségben viszont így is felveszi a kesztyűt a Yetivel, ráadásul sokkal kisebb és könyebb is. Akár még egy laptop táskában is magaddal viheted, ami nagy előny, ha különböző irodákban készítenéd a felvételeket.

A legkiemelkedőbb funkció azonban a szoftver, amit a Rode ehhez a mikrofonhoz fejlesztett. A Rode Connect egy ingyenes hangrögzítő felület, ami tulajdonképpen kivált egy több százezres hangkártyát is.
Képes 4 darab NT Mini mikrofont egyszerre kezelni, de működik rajta háttérzaj szűrő, kompresszor és virtuális csatorna is, ha online beszélgetést is rögzítenél vagy hangfile-t játszanál le rajta.

Rode NT USB Mini hátrányok

Ezért az árért viszont csak egy mikrofont kapunk, így annyi NT Minit érdemes beszerezni, ahány megszólalót szeretnénk a podcast adásunkban hallani.

Illetve sajnos maximum 4 mikrofonnal kell számolni, ha használnánk a Rode Connect szoftvert. A nagyszerű hangrögzítő felület ugyanis egyszerre maximum csak 4 mikrofont képes kezelni.

Végül a jó hangminőség garantálásához muszáj közel emelni a szájhoz ezt a mikrofont, ezért most biztosan kelleni fog egy asztalra szerelhető állvány.

A Rode NT USB Mini az alacsony árával és a hozzá tartozó hangrögzítő szoftverrel a tökéletes podcast kezdőszett!

Haladó szint

Itt már profi hangminőséget lehet elérni, de nyilván magasabb árkategóriára is kell számítani.

Az usb helyett XLR mikrofonok közül ajánlok. Ez csupán egy más fajta kábelt jelent, ami a mikrofonhoz fog kelleni, viszont azt most egy hangkártyához fogjuk csatlakoztatni először és csak utána a laptophoz.

Az általam szívesen ajánlott XLR mikrofon a RODE Podmic.

Rode Podmic mikrofon

Rode Podmic előnyök

Ez egy úgynevezett dinamikus mikrofon, ami lényegében annyit tesz, hogy csak a mikrofon irányába érkező hangot rögzíti. Nagyszerű választás lehet, ha nem tudnál megszabadulni valamilyen alapzajtól az irodában, mégis szeretnél jó hangminőséget elérni.

Utómunka nélkül is mérföldekkel jobb hangminőséget kapsz, mint a Blue Yeti esetében, ráadásul ugyanabban az árkategóriában! A Podmic ugyanis szintén az 50 ezres árban mozog.

Rode Podmic hátrányok

Ha szeretnél egy helyszínen több megszólalóval adást felvenni sajnos több mikrofont is be kell szerezned, ami nagyban növelni fogja a költségeid.

Újabb tételek a költségsoron! A mikrofonhoz be kell szerezni még XLR kábelt és valamilyen állványt is. A márkának van saját állványa, de egy asztalra rögzíthető vagy gémes megoldás is működni fog.

A Rode Podmic garantálja az iparági sztenderdeket és a professzionális hangzást úgy, hogy még mindig nem kell túlzott költségekbe verned magad.

Hangkártya

Az említett XLR kábelt tehát nem lehet közvetlenül a számítógéphez csatlakoztatni, először egy hangkártyához kell, ami audio jelek fogadására és továbbítására képes. Akár monológ adásokat tervezel akár több megszólalót vagy vendéget is szeretnél a Behringer U-Phoria termékcsaládjával nem foghatsz mellé.

Én a 4 sávos verziót ajánlom. Ez egy kompakt készülék, nagyszerű ár-érték arányban. A bemenetekhez kell csatlakoztatni az XLR kábeleket, külön tudod kezelni a sávok hangerejét, és még akár hangszert is csatlakoztathatsz rá. A hangkártyát csak rádugod a laptopra, windows esetében feltelepíted a weboldalon megadott drivert és működik is.

Külön helyszíneken szeretnéd felvenni a podcast adásaid? Erre is van egy nagyszerű hordozható eszköz!

A Zoom Podtrak P4 egy mobil hangkártya, amit nem kell feltétlenül laptophoz csatlakoztatni, mert saját memóriakártyával is rendelkezik. Négy mikrofont képes kezelni és az egyik sávon akár telefonos beszélgetés is rögzíthető.

zoom podtrak

Most már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

Hangrögzítő szoftver

Hacsak nem egy memória kártyára rögzítenéd a felvétel – ahogy azt a fentiekben említettük – szükséged lesz egy hangrögzítő programra.

Élő beszélgetés egy helyszínen

Monológ vagy egy helyszínen történő beszélgetéshez a legnépszerűbb ingyenes eszköz az Audacity.

A programot a honlapról tudod letölteni és feltelepíteni a gépedre, de nagy segítség lesz, hogy rendelkezik magyar nyelvű leírással és menüvel is. A használata is teljesen egyszerű.

 • Először be kell állítani, hogy a csatlakoztatott mikrofont használja a program. Ezt általában magától is észleli, de érdemes ellenőrizni mielőtt a laptop gyenge minőségű beépített mikrofonjával rögzítenéd az adásokat.
 • Ezek után megnyomod a felvétel gombot és indul is az adás.
 • Ha kész vagy, mentsd el a felvételt egy mappába.

Online podcast

Előfordul, hogy nem tudsz a beszélgető partnerrel egy helyszínen lenni. Ilyenkor online meetinget érdemes tartani.

Az online meetingek minősége nagyban függ a résztvevők internet kapcsolatától!

A szaggatásokat és akadásokat utólag ugyan lehet szerkeszteni, de érdemes csak akkor belevágni egy meetingbe, ha biztos vagy a stabil és gyors internetkapcsolatban. Ha úgy tűnik mégsem jó a net és sok a szakadozás figyelj arra, hogy ne hadarjon egyik résztvevő se, így biztosítva, hogy minél kevesebb információ fog elveszni.
Szintén sokat befolyásolhatja a felvétel minőségét a mikrofon. Ha teheted küldj egy mikrofont a vendégnek, hogy biztosítsd a jó feltételeket.

Emlékezz az első pontra és kérd meg a beszélgető partnereket, hogy megfelelő helyiséget keressenek a meetinghez!

A legnépszerűbb ingyenes meeting program a Zoom, de ismerős lehet a Skype vagy a Teams is. Ezek az online meeting programok képesek rögzíteni az értekezleteket, ráadásul egyre jobb minőségben, így a Zoom beszélgetést is használhatod felvevő program gyanánt.

A Zoom meeting legjobb funkciója, hogy a vendégeket külön sávban is képes rögzíteni, így sokkal könnyebben izolálható utólagos szerkesztéskor, ha az egyik beszélő mondjuk hangosan szuszog vagy dobol a lábával, ami rontana a felvétel minőségén.

Léteznek kifejezetten online podcast beszélgetésekre fejlesztett programok. Ilyen a ZencastR vagy a Riverside.

Fejhallgató

Egyáltalán nem kötelező fejhallgatót használni, vannak, akiket kifejezetten zavar, de ki kell hangsúlyozni mennyire hasznos lehet. A fejhallgatóban ugyanis nagyrészt azt fogjuk hallani amit majd a hallgatók is. Így valós időben kiszűrhetjük az esetlegesen felmerülő problémákat, zajokat, rögtön vissza hallhatod, ha túl halk vagy, vagy, ha a hangerősség már torzítja a felvételt. Ennek köszönhetően azonnal tudsz korrigálni is.
Ha a megszólalók nem szeretnének fejhallgatót használni érdemes kinevezni egy “technikust” a csapatból, aki az eszközök beállításáért és a felvételek zavartalan működéséért felel. Neki viszont muszáj lesz fejhallgatót használni.

podcast technika 2

Tanácsok a Felvételhez

Most, hogy minden technikai hátteret biztosítottunk indulhatnak is a felvételek. Ehhez hozok még pár gyakorlati hasznos tanácsot.

 • Nézz utána, hogy a mikrofonod melyik pontján veszi fel a hangodat mielőtt másfél órán át beszélnél a rossz oldalához. Az említett Rode Podmic például hagyományos módon, a mikrofon ”fején” veszi fel a hangot, így a hang forrásával egy vonalba kell beállítani. Ellenben a Blue Yeti membránjai a mikrofon „oldalán” veszik a hangot, így állítva, a hangforrásra merőlegesen kell használni.
 • Egy másik – szó szerint – ökölszabály, hogy a mikrofon előtt kb. 10 centi távolságban beszélj. Tehát tedd a szád és a mikrofon közé az öklöd vagy az araszod és felvétel közben próbáld meg ezt a távolságot megtartani.
 • Mivel igen közel leszel a mikrofonhoz, beszéd közben rögzíteni fogsz nem kívánatos hangokat, zörejeket. Jellemzően ezek a „P”, „K” hangok, amik erősen torzíthatják a végeredményt. Érdemes mikrofon szivacsot, azaz popfiltert beszerezni, ami ezeket az erős hangokat tompítani tudják, vagy kicsit elfordítani a mikrofont, hogy ne közvetlenül beszélj bele.
 • Próbálj meg keveset mozogni beszéd közben hiszen minél jobban távolodsz a mikrofontól annál halkabban fogod rögzíteni a hangot. Ez általában több szereplős beszélgetéseknél jellemző, amikor elfordul a megszólaló a mikrofontól azért, hogy rá tudjon nézni arra, akinek szánja a mondandóját. Egy idő után feltűnő lesz a beszélgetésben, hogy időközönként elhalkulnak a megszólalók.
 • Legyen nálad víz, mert a folytonos beszédtől könnyen kiszáradhatsz, de persze kerüld a szénsavat. A felesleges zajokat és torzításokat elkerülendő érdemes lehet poháralátétet használni. 
 • Hasznos, ha a beszélgetés közben jegyzetelsz. Inkább írd fel magadnak a keresztkérdéseid, mintsem, hogy félbeszakítsd a vendég történetét. Ha lehet, inkább digitális eszközökre jegyzetelj.
 • Add magad beszéd közben. Elég feltűnő lesz, ha egy bizonyos beszédstílust akarnál magadra erőltetni. Ennek ellenére, ha még sosem csináltál felvételt természetes lesz, hogy izgulni fogsz. A saját hangját először senki sem szereti vissza hallani. Törekedj arra, hogy lassan és artikuláltan beszélj! Valószínűleg így is sok lesz az „őőzés” vagy a töltelékszavak, de semmi gond hiszen, ha nem tetszik, ezeket utólag ki lehet szerkeszteni.
 • Az egy mikrofon egy megszólaló szabályról már volt szó. A többsávos rögzítés esetén mikrofononként el lehet különíteni a megszólalókat – egy megszólaló, egy mikrofon, egy sáv – így ki lehet szűrni, ha valaki mondjuk hangosan szuszog, amíg más beszél.
  Egy sávra történő felvétel esetén azonban minden a mikrofon felé érkező hang, zaj, megszólalás rögzítve lesz. Ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy ne vágjatok sűrűn egymás szavába és ne csapjatok zajt, ameddig valaki más beszél.

  Alább láthatod a többsávos és az egysávos felvétel közötti különbséget:

podcast technika 3
podcast technika

Lazább hangvételű beszélgetéskor ezt bocsánatos bűnnek vehetjük, de most a vállalkozásoddal kapcsolatos szakmai témákról beszélsz, ezért érdemes a minőségre is hangsúlyt fektetni. Ez ugyanis valamennyire tükrözni fogja a márkádról kialakított képet is.

Mit csinálj tehát akkor, ha egy mikrofonnal szeretnél több szereplős felvételt készíteni?

A legegyszerűbb, ha felteszed a kezed és jelentkezel, ha valamit hozzáfűznél a beszélgetéshez, vagy elölről kezded a mondatot, ha úgy gondolod érthetetlen lesz a felvételen a sok beszédtől. Ne feledd, hogy nem élő adást készítesz, ezért minden bakit ki lehet vágni.

 • Extra tipp felvételhez! Ha csak azonos nemű beszélgető partnereid vannak egy interjúban – csak nők, vagy csak férfiak – érdemes külön bemutatni őket úgy, hogy minden bemutatás után köszönni tudjanak. Így a hallgatók könnyebben beazonosíthatják, hogy melyik név melyik hanghoz tartozik.

utómunka

Gratulálok, túljutottál a munka oroszlán részén!

Sikerült kiválasztani a megfelelő helyszínt és mikrofont a felvételhez és az adást is teljes egészében rögzítetted. Most már nincs más dolgod, mint megszerkeszteni az egész felvételt.

Ha úgy érzed erre már tényleg nem jutna időd és energiád, akkor nyugodtan szervezd ki a háttérmunkát.

Bízd rám a vágást, a szerkesztést és a disztribúciót, hogy Neked már csak a tartalomra kelljen fókuszálnod.

Jelentkezz most!

Már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

Egy megfelelően átgondolt struktúrára és műsor szerkesztésre mindenképp szükséged lesz! Vedd fel a kapcsolatot a lenti űrlapon és egy személyes konzultáció során összeállítjuk a márkára szabott podcast csatornád!

PodcastR - Ajánlatkérő form

További tartalmak