Podcast felvétel technikai alapok

podcast technika

A podcast felvételhez szükséges technikai eszközök kiválasztása és használata lehet a legnagyobb akadály amikor életedben először indítanál podcast csatornát. Milyen mikrofont érdemes használni, hogyan lehet felvenni az adást és aztán hogyan kell közzétenni?
Most ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Mielőtt mélyebben beleugranál a podcast technikai részleteibe érdemes két lépést hátrébb lépni és a tervezőasztalnál kezdeni a munkát.
Nulladik lépésként ajánlom az „Ezt a 3 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt elindítod a podcast csatornád” című bejegyzést.

Ha elkészültél a tervezéssel azt kell eldönteni, hogy hol vedd fel az adásokat.
Kibérelhetsz egy profi stúdiót, ahol a hanganyag rögzítéséhez garantáltak a megfelelő körülmények, ellenben költségesebb beruházás lesz. Vagy dönthetsz úgy, hogy magad fogod felvenni az adásokat, ami biztosan olcsóbb, ám több felkészülést és tanulást igényel.

Harmadik lehetőségként választhatod azt is, hogy a stúdió jöjjön hozzád és a saját komfortzónádban épüljön fel a felvételhez szükséges környezet. A mobil stúdióról részletesebben itt olvashatsz.

Az egyik legnépszerűbb választás az, amikor saját eszközökkel indulsz neki a podcast felvételeknek. A rugalmas időbeosztás és a saját eszközök birtoklása miatt ez érthető is. Lássuk mik a legfontosabb feladatok ebben az esetben.

1. A felvétel helyszíne

Nem, nem a mikrofonnal kezdünk, ugyanis a legprofibb hangeszköz sem fog tetszetős minőséget rögzíteni, ha a pincében, a konyhában, vagy a vasútállomáson használnád.

Az ideális helyszín legyen mentes a visszhangoktól és külső zajoktól. Keress olyan szobát a felvételekhez, ami nem túl nagy, jól bútorozott és sok puha felülettel rendelkezik. Így a hang többször fog „elveszni” a térben, mielőtt visszatérne a mikrofonhoz. Ezzel csökkentve a visszhangot. Lehetőleg legyen a szobában függöny és szőnyeg is, de ha nagyon belejöttél a lakberendezésbe bátran rögzíts plédet az ajtóra, szekrényre vagy egyéb kemény és sima felületre.

Aztán zárj el minden zajforrást! Ha teheted kapcsold le a ventilátort és zárd be az ablakokat is. Ha az utcafrontra néz az ablak számolnod kell azzal, hogy az autók vagy a villamos zöreje be fog hallatszani. Behúzott függönyökkel ezt valamennyire tompítani lehet. Fontos tudni, hogy az ablak alatt elhaladó szirénázó autó biztosan be fog hallatszani. Nincs semmi gond, a szirénának az a dolga, hogy hangos legyen. Ilyenkor érdemes megállni a beszéddel és elölről kezdeni a mondatot, ha a sziréna elhalkult.

Az alábbi képen például a “This American Life” podcast egyik műsorvezetője készít felvételt otthonából.

A széked is körültekintően válaszd ki. Beszéd közben természetes, ha fészkelődsz, főleg egy egyórás interjú alatt. A széked lehetőleg ne recsegjen, ropogjon alattad ahogyan beszéd közben mozogsz. A bőrfotelt most inkább hanyagold.

Remélem azt említeni sem kell, hogy beszéd közben Te magad ne csapj zajt. Ne lapozd a füzeted, ne kattogtasd a tollad és interjú előtt érdemes ezeket a beszédpartnerednek is elmondani.

Minden térnek van egy alapzaja. Ezt szerencsére jól el lehet különíteni utólagos szerkesztéskor, így szinte teljesen meg lehet tisztítani a hangfelvételt a konstans háttérzajoktól. Érdemes emiatt az első megszólalás előtt pár másodperc szünetet tartani, hogy a mikrofon rögzíteni tudja ezt az alapzajt.

2. Mikrofon

Abból indulunk ki, hogy a költségek viszonylagos leszorítása érdekében választottad a saját felvételes módszert, így a szóba jöhető mikrofonoknál sem fogok csúcskategóriás készüléket ajánlani. A legfontosabb szempontok legyenek a gyors és könnyű kezelhetőség, az ár és a minőség.

A könnyű kezelhetőség miatt az usb csatlakozós mikrofonokat ajánlanám. Külön programok telepítése nélkül csak csatlakoztatod a gépedhez és már működik is, mint egy egér. Ha nem szeretnéd az asztalra rögzíteni a mikrofont érdemes egy talpas verzióval kezdeni, ami önmagában megáll az asztalon.

A legnépszerűbb ilyen asztali usb mikrofon a Blue Yeti. A mikrofon leghasznosabb funkciója, hogy 4 különböző állásban is képes felvenni: kardioid, sztereó, mindenirányú és kétirányú. Mit jelentenek ezek?

  • A kardioid funkciót használva a mikrofon csakis egy irányból rögzít hangot. Ez monológ felvételekhez kiváló, így csak a beszélő irányából érkező hangot rögzíti. Viszont, ha sűrűn mozogsz vagy forgolódsz beszéd közben elhalkulhat a hangod a felvételen ahogy távolodsz a mikrofontól.
  • A sztereó a kardioidhoz hasonló funkció, azonban jóval szélesebb tartományban. Így ez jó választás lehet, ha magadra ismertél az előbb és Te is a beszéd közben hintázós típus vagy. Hátránya lehet azonban, hogy a háttérben lévő zajokat és beszédet is rögzíteni fogja.
  • A mindenirányú funkció magáért beszél. Ez hasznosnak tűnhet kerekasztalos, több vendéges beszélgetésekhez, de a hangminőség itt lehet a legingadozóbb.
  • A kétirányú funkció esetében pedig a mikrofon eleje és háta rögzíti a hangot. Ez az ideális beállítás egy interjúhoz.

Podcastok esetében a kardioid és a kétirányú funkció a leghasznosabb.

Hasonló mikrofonok más árkategóriában még a Behringer Bigfoot és a Rode Mini.

blue yeti

3. Felvétel

Az asztalon álló mikrofonoknak sajnos van egy nagy hátránya. Az asztalon állnak.
Így, ha beszélgetés közben véletlenül megrúgod az asztal lábát, vagy leteszel egy poharat az asztalra azt bizony durván rögzíteni fogja a mikrofon és a hangfelvételen erős durranásokat fogsz hallani, amit utólag sem lehet eltüntetni.

Ezt kiküszöbölheted gémes állványok használatával. Asztalra szerelhető vagy földön álló verziót is bevethetsz, de figyelj a mikrofon súlyára, mert nem minden állvány elég erős, hogy megtartsa például a már említett Blue Yetit, aminek egészen masszív súlya van.
Hasznos tipp lehet még poháralátétet használni és digitális eszközökre jegyzetelni.

podcast technika 2

Tudnod kell, hogy egy mikrofon egy sávra fog rögzíteni. Ezzel nincs is baj, ameddig monológ adásokat szeretnél felvenni. Viszont, ha vendégeket is hívnál már óvatosabban kell eljárnod.

A többsávos rögzítés esetén mikrofononként el lehet különíteni a megszólalókat – egy megszólaló, egy mikrofon, egy sáv – így ki lehet szűrni, ha valaki mondjuk hangosan szuszog, amíg más beszél. Ehhez be kell szerezni több mikrofont is, ami költségesebb lehet már, de ha mégis belefér egy Audio-Technika mikivel nem lőhetsz mellé.

Egy sávra történő felvétel esetén azonban minden a mikrofon felé érkező hang, zaj, megszólalás rögzítve lesz. Érdemes tehát odafigyelni, hogy ne vágjatok sűrűn egymás szavába és ne csapjatok zajt, ameddig valaki más beszél.

Alább láthatod a többsávos és az egysávos felvétel közötti különbséget.

podcast technika 3
podcast technika

Lazább hangvételű beszélgetéskor ezt bocsánatos bűnnek vehetjük, de most a vállalkozásoddal kapcsolatos szakmai témákról beszélsz, ezért érdemes a minőségre is hangsúlyt fektetni. Ez ugyanis valamennyire tükrözni fogja a márkádról kialakított képet is.

Mit csinálj tehát akkor, ha egy mikrofonnal szeretnél több szereplős felvételt készíteni?

A legegyszerűbb, ha felteszed a kezed és jelentkezel, ha valamit hozzáfűznél a beszélgetéshez, vagy elölről kezded a mondatot, ha úgy gondolod érthetetlen lesz a felvételen a sok beszédtől. Ne feledd, hogy nem élő adást készítesz, ezért minden bakit ki lehet vágni.

Extra tipp felvételhez! Ha csak azonos nemű beszélgető partnereid vannak egy interjúban – csak nők, vagy csak férfiak – érdemes külön bemutatni őket úgy, hogy minden bemutatás után köszönni tudjanak. Így a hallgatók könnyebben beazonosíthatják, hogy melyik név melyik hanghoz tartozik.

4. Felvevő eszköz

Monológ vagy egy helyszínen történő beszélgetéshez a legnépszerűbb ingyenes eszköz az Audacity.

A programot a honlapról tudod letölteni és feltelepíteni a gépedre, de nagy segítség lesz, hogy rendelkezik magyar nyelvű leírással és menüvel is. A használata is teljesen egyszerű.
Először be kell állítani, hogy a csatlakoztatott mikrofont használja a program. Ezt általában magától is észleli, de érdemes ellenőrizni mielőtt a laptop gyenge minőségű beépített mikrofonjával rögzítenéd az adásokat. Ezek után megnyomod a felvétel gombot és indul is az adás. Ha kész vagy, mentsd el a felvételt egy mappába.

Előfordul, hogy nem tudsz a beszélgető partnerrel egy helyszínen lenni. Ilyenkor online meetinget érdemes tartani. A legnépszerűbb ingyenes meeting program a Zoom, de ismerős lehet a Skype vagy a Teams is. Ezek az online meeting programok képesek rögzíteni az értekezleteket, ráadásul egyre jobb minőségben, így a Zoom beszélgetést is használhatod felvevő program gyanánt.

A Zoom meeting legjobb funkciója, hogy a vendégeket külön sávban is képes rögzíteni, így sokkal könnyebben izolálható utólagos szerkesztéskor, ha az egyik beszélő mondjuk hangosan szuszog vagy dobol a lábával, ami rontana a felvétel minőségén.

Emlékezz az első pontra és kérd meg a beszélgető partnereket, hogy megfelelő helyiséget keressenek a meetinghez!

Az online meetingek minősége nagyban függ a résztvevők internet kapcsolatától!

A szaggatásokat és akadásokat utólag ugyan lehet szerkeszteni, de érdemes csak akkor belevágni egy meetingbe, ha biztos vagy a stabil és gyors internetkapcsolatban. Ha úgy tűnik mégsem jó a net és sok a szakadozás figyelj arra, hogy ne hadarjon egyik résztvevő se, így biztosítva, hogy minél kevesebb információ fog elveszni.

5. Utómunka

Gratulálok, túljutottál a munka oroszlán részén. Sikerült kiválasztani a megfelelő helyszínt és mikrofont a felvételhez és az adást is teljes egészében rögzítetted. Most már nincs más dolgod, mint megszerkeszteni az egész felvételt.

Ha úgy érzed erre már tényleg nem jutna időd és energiád, akkor nyugodtan szervezd ki a háttérmunkát.

Bízd rám a vágást, a szerkesztést és a disztribúciót, hogy Neked már csak a tartalomra kelljen fókuszálnod. Jelentkezz itt podcast készítésre, add meg alap adataid és mihamarabb felkereslek a részletekért.

podcast készítés

Úgy érzed pont ez kell nektek? Egy megfelelően átgondolt struktúrára és műsor szerkesztésre mindenképp szükséged lesz! Vedd fel a kapcsolatot és egy személyes konzultáció során összeállítjuk a márkára szabott podcast csatornát. A technikai háttér biztosított a mobil stúdiótól a felvett anyag utómunkájáig. A podcast csatorna készítésével kapcsolatban további részleteket itt találhatsz!

Ha a te cégednek is hasznára válna egy podcast csatorna töltsd ki a jelentkezési űrlapot!