Tartalommarketing 2023: blog, videó vagy podcast?

blog video podcast

A tartalommarketing az egyik, ha nem a legjobb módja a közönségépítésnek és az online befolyás növelésének. A cél itt az, hogy olyan tartalmat hozz létre, amely nemcsak bevonzza az ideális ügyfelet, de segíti, oktatja és szórakoztatja is őt a vásárlói útvonal minden pontján. Tartalmat készíteni 2023-ban viszont már sokféleképpen lehet.

Blog, Podcast, Youtube videó - Melyiket érdemes elindítanod a vállalkozásod számára 2023-ban?

Ez különösen nehéz kérdés lehet akkor, amikor a már befutott tartalomkészítőkhöz hasonlítanád magad. A siker érdekében a legtöbben ugyanis majdnem minden csatornát kiaknáznak, azonban az biztos, hogy kezdő tartalomkészítőként a legnagyobb csapdába akkor eshetsz, ha megpróbálsz Te is rendszeresen mindenhol jelen lenni.

De akkor melyik a jó választás?

Ebben a bejegyzésben bemutatom mindhárom csatornát és remélhetőleg abban is segítek, hogy ki tudd választani a Te vállalkozásodnak megfelelőt!

tartalommarketing-2023

Tartalom:

blog

blog

A blogolás a leghosszabb ideje működik a tartalom marketing eszközök közül. A blog egy weboldalon található írott cikket jelent. Az online marketingben a mai napig tagadhatatlanul erős szerepe van, az érdeklődők ugyanis még mindig elsősorban szöveges keresőket használnak információ szerzéshez pl.: Google.

Marketinges körökben visszatérő hiedelem, hogy „a blogolás halott”, de ez egyszerűen nem igaz. A blog él és virul, és még mindig az örökzöld tartalommarketing egyik legjobb formája.

Az más kérdés, hogy van már ennél gyorsabb, izgalmasabb, könnyebb és szerethetőbb csatorna is.

Minden éremnek két oldala van, lássuk a blogolás előnyeit.

A BLOG ELŐNYEI

Könnyű elkezdeni

Komoly vállalkozóként kell legyen saját honlapod, amihez egyszerűen hozzáadhatsz egy blogszakaszt. Persze érdemes most is megtervezni egy stratégiát. Jó, ha tudod, hogy az ügyfeleidnek milyen problémái vannak, tehát milyen szavakra fognak rákeresni és arra a Te terméked vagy szolgáltatásod milyen megoldást tud nyújtani.  Ezek után már csak le kell írnod, készítened kell néhány fényképet, és élesítened a honlapon.

A blog olcsó

Csak egy weboldalra lesz szükséged, aminek a tárhelyét kell megvásárolni. A honlap építő programok alap funkciói általában ingyenesek. A legnépszerűbb egyébként a WordPress, ami eleve egy blog kezelő szoftverként indult.

Nincs szükség további felszerelésre

A podcast-epizódok vagy videók létrehozásával ellentétben nincs szükség semmilyen egyéb berendezésre vagy szoftverre.

Nő a marketing hatékonysága

A blogírás előtérbe helyezése növeli a marketing hatékonyságát is.

A HubSpot statisztikája szerint azon cégek, akik inkább a blogcikkek írására fókuszáltak tizenháromszoros ROI megtérülést értek el a nem blogoló cégekhez képest.

Hogyan?

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO miatt. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy ha azokat a szavakat és kifejezéseket használod fel a cikkekben amire az érdeklődők rákeresnek ÉS az írásod tartalma megfelelő információt ad az olvasónak, akkor a Google nagyobb eséllyel fogja a te honlapod az elsők között megjeleníteni a keresőknek

A BLOG HÁTRÁNYAI

Írnod kell

Ez kézenfekvőnek tűnhet, de a blogírás megköveteli, hogy biztos, pontos és gyors információt adj az érdeklődőknek, figyelve a kulcsszavakra, a célközönséged igényeire és a konkurenciára is. Sokaknak ez hosszú és fáradtságos munka, főleg, ha szóban egyszerűbben és érthetőbben ki tudod fejezni magad.

Sok időt vesz igénybe

A jó minőségű blogbejegyzések elkészítése pont emiatt sok időt vesz igénybe. El kell dönteni a témát, kutatni, írni, szerkeszteni, lektorálni, grafikát hozzáadni, majd publikálni. Habár könnyű elkezdeni, az igazi eredmények sok munka és hosszú idő után fognak beérni. Nem véletlenül találni számos szövegírót és SEO ügynökséget ezen a piacon.

Az olvasók türelmetlenek

Nagyjából 600 millió blogbejegyzés érhető el ma, ezért a rengeteg online tartalom és megnövekedett zaj miatt felülmúlhatatlan értéket kell kínálni ahhoz, hogy hosszú perceket töltsön el bárki is egyetlen cikket olvasva. 

Te például még végigolvasod ezt a cikket, vagy már elgörgettél arra a részre ami igazán érdekel? 

Pont ezért gondolhatnánk azt, hogy a blogok ideje lejárt. Az emberek lustábbak és a social media oldalakon tájékozódnak, amit egyértelműen a rövid videók uralnak.

videó

A 2005-ben indult YouTube mára a második legnépszerűbb keresőmotor a világon. Ha a jövő a videóké, akkor egyértelműnek tűnik, hogy YouTube-csatornát kell létrehozni, de lássuk először az előnyöket és hátrányokat.

A VIDEÓ ELŐNYEI

Ingyenes platform

A YouTube-ra bárki készíthet profilt és tölthet fel videókat. De nem csak ez a csatorna létezik. Manapság gyakorlatilag bármelyik social platformra készíthetsz videókat ingyen, legyen az a Facebook, Instagram, TikTok vagy LinkedIn.

Személyes, gyorsan megismernek az emberek

A leggyorsabb módja annak, hogy valaki megismerjen, megkedveljen és megbízzon benned. Ez minden márka eredendő célja és semmi sem olyan személyes, mint egy videóban szó szerint megmutatni magad! Ez a kapcsolatépítő erő is felelős azért, hogy ennyire népszerű lett a videózás és videó nézés.

Működik a keresőoptimalizálás (SEO)

A Google keresője is fel fogja kínálni azokat a videókat, amik leírásában megjelennek a fontos keresőszavak, ha a videó is értéket ad a nézőknek, tehát sokan és sokáig nézik azt. Így blogcikkek írása nélkül is van esély arra, hogy rád találjon az érdeklődő.

A VIDEÓ HÁTRÁNYAI

A leginkább munkaigényes

A videózás a leginkább munkaigényes marketing eszköz mind közül. És ezt úgy értsd, hogy a YouTube SOK MUNKA. Technikai tudást igényel a felvétel beállítása, a fények, a kamera és a lencsék használata, a szerkesztés, a vágás és a publikálás is. A sok beállításhoz rengeteg odafigyelés kell, ha egyedül akarsz érvényesülni akkor a vállalkozásod operatív munkái mellett erre aligha lesz időd. Márpedig a minőségi és konzisztens megjelenés a tartalommarketing alapja.

A videó szerkesztéséről talán külön is érdemes szót ejteni. Bonyolult és összetett folyamat, egy külön iparág, amivel talán akkor jársz a legjobban, ha kiszervezed, mintsem, hogy megtanuld a saját szakmád mellé.

Külön felszerelés kell hozzá

Az első pontból következik, hogy be kell fektetned a felszerelésbe is. Persze manapság az okostelefonon is nagyszerű felvételt rögzíthetsz, ami a social oldalakra tökéletes. Viszont, ha a YouTube videók között is profin szeretnél érvényesülni a nagy versengés miatt a minőségi felvétel már alapkövetelmény lesz.

Felkészülést igényel

Fel kell készülnöd és nem csak a felvétel tartalmából. Mivel az emberek látni fognak téged, ez azt jelenti, hogy „megnyerővé” kell tenned magad a felvételhez. Ez egyesek számára több erőfeszítést és időt igényel. Ezenkívül elő kell készíteni a hátteret is.

Nehezebb utólag szerkeszteni

A videót nehezen lehet utólag szerkeszteni, hozzáadni egy új részt vagy frissíteni a részleteket. Ellenben például, ha egy blogbejegyzés elavulttá válik, bármikor könnyen frissítheted. A videód tartalmát, ha már közzétetted a YouTube-on nem tudod megváltoztatni, hiszen minden feltöltéshez egy egyedi link fog párosulni. Ha változtatni akarsz „egyszerűbb” új videót készíteni.

podcast

A podcast a legfiatalabb a három marketing csatorna közül, de egyben az elmúlt években leggyorsabban népszerűvé váló is. Lassulás jelét egyelőre nem látni, sőt, valójában sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a podcast. Ha Neked is szükséged lenne egy betekintőre itt találsz egy részletes leírást.

A podcast jó okból lett népszerű tartalomkészítési lehetőség, hiszen könnyű és olcsó elkészíteni és fogyasztani is, de valóban megéri belevetni magad vagy ez is csak egy újabb hóbort? Lássuk az összképet!

A PODCAST ELŐNYEI

Gyors bizalomépítés

A podcast nagyszerűen működik a hallgatók bizalmának növelésére. Az érdeklődőknek a vásárlás előtt ismerniük, kedvelniük és bízniuk kell Benned, vagy a márkádban. Nehéz megérteni egy márka személyiségét írott szöveg alapján, de egy podcast – ritmusával, tempójával és hangszínével – felerősítí a márkád személyiségét.

Kevesebb felszerelést igényel

Nyilván a bizalom kialakításában a videó még hatékonyabb – a képi világ miatt, cserébe viszont egy podcast elkészítése kevesebb felszerelést igényel. Egy podcasthoz tényleg csak egy csendes térre és egy mikrofonra van szükség, ami kevesebb anyagi és időbeni ráfordítást is jelent.

Hosszabb ideig fenntartja a hallgatók figyelmét

Az emberek könnyedén és szívesen meghallgatnak egy 30-60 perces podcast epizódot. Ezzel szemben körülbelül 10 percet szánnak egy átlagos videó megnézésére, egy blogbejegyzés olvasásával pedig csupán néhány percet töltenek el.

Miért lehet ez?

A podcastok minden más opciót felülmúlnak abban, hogy a fogyasztásuk közben valami mással is foglalkozhatunk. Ingázás a munkahelyre? Vezetés vagy séta közben nem ajánlott videót nézni vagy blogot olvasni, de podcastot hallgatni simán!

Azok a cégek, amelyek megértik a hang erejét, óriási előnyben lesznek azokkal szemben, akik elzárkóznak tőle!

Megfogja a fiatalabb generációt is

A fiatalok kevesebb időt töltenek hosszú cikkek vagy blogok olvasásával. A TikTok is azért válhatott a korcsoport legnépszerűbb platformjává, mert a pár másodperces videókat szívesebben fogadják be. A podcastok mélyebb szinten tárhatnak fel olyan tartalmakat, amelyek egyébként nem kötnék le egy blogcikk olvasójának figyelmét.

Ha akarod látnak, ha akarod nem

A videóval ellentétben senki sem láthat, a podcast klasszikusan csak hanganyag, ami azt jelenti, hogy nem kell aggódnod amiatt, hogy hogyan nézel ki vagy milyen a háttér.

DE! Egyre népszerűbb a podcast beszélgetések videófelvétele is, hiszen a YouTube-on és a social media csatornákon a videós tartalmak terjednek a leginkább. Nagy előny lehet, hogy nem kell kamerákra és stúdió felszerelésekre költened, hiszen az online meetingek rögzítése is kiválóan teljesíti a célt.

Kapcsolatépítésre tökéletes

A legnépszerűbb podcast formátum az interjú. Ez azt is jelenti, hogy nagyszerű lehetőség a kapcsolati háló bővítésére vagy új együttműködések kialakítására. A szakterületed vezetői szívesen adnak interjút, hiszen ezzel is promótálhatják magukat, de közben Számodra is márkaépítő hatása lesz.

Könnyedén újrahasznosítható tartalom

A hangfájlokból manapság egyszerűen lehet átiratokat készíteni. Egy szoftver felismeri a kimondott szót és legépeli. Nagyszerű magyarul is értő hangfelismerő program például az Alrite. Ezt már „csak” át kell szerkeszteni és kész is egy kiváló blogbejegyzés azoknak az érdeklődőknek, akik mégis inkább olvasnák a tartalmakat. De akkor is megéri átoratot készíteni, ha ezzel “csak” a SEO helyezésed javítanád.

A PODCAST HÁTRÁNYAI

A szerkesztés hosszadalmas folyamat lehet

A szerkesztés hosszadalmas folyamat lehet. Azok számára, akik egyéni vállalkozók, vagy csak most kezdik a tartalomkészítést ez megint egy időigényesebb feladat lesz a blogíráshoz képest. Egyszerűbb, mint a video, de a mikrofonok kezelését, a vágást és a disztribúciót akkor is meg kell tanulni.

A hallgató figyelme aprózódik

Vagyis a hallgató nem lesz 100%-ban jelen. Mivel általában podcastokat valamilyen más cselekvés közben hallgatnak, például vezetés közben, így nem fogják azonnal megnyomni a CTA gombokat. Nem várható el senkitől, hogy feliratkozzon egy hírlevélre vagy megnyisson egy linket futás, mosogatás vagy autózás közben. Annyira jó tartalmat kell készíteni, hogy a hallgatónak megérje később visszatérni a következő adás miatt, vagy ellátogatni egy webhelyre!

Csendes környezetre van szükség

Zaj és visszhangmentes térre lesz szükség a podcast rögzítéséhez. Ha a megszólalók mondanivalóját alig érteni a háttérzajoktól akkor a hallgatók gyorsan ott fogják hagyni a csatornát.

Kevésbé SEO-barát és a keresési funkció is szegényes

A legtöbb podcast-alkalmazás keresési funkciója fejlesztésre szorul. A podcastok egyik fő hátránya, hogy a keresési funkcionalitás nagyon gyenge a YouTube-hoz és a Google-hoz képest. Remélhetőleg ahogy a podcastok egyre népszerűbbé válnak, és egyre több epizód készül, ez is egyre jobb lesz.

A podcast kevésbé SEO barát. Az adásokat különböző platformokra kell feltölteni, amiknek a háttere azonban nem elég robusztus ahhoz, hogy versenyezzen az olyan óriásokkal, mint a Google vagy a YouTube. Emiatt igenis reklámoznod kell a tartalmat, megosztani az oldalaidon, elküldeni hírlevélben stb. Ezt mondjuk a blogok és a videók esetében is érdemes megtenni.

Megoldás lehet erre, ha írsz egy blogbejegyzést az adásokból. Egyébként látva a podcastok gyors népszerűsödését, a Google 2017 óta arra törekszik, hogy beintegráljon podcast adásokat is a keresési találatok közé, így ez a hátrány remélhetőleg a jövőben már nem lesz releváns.

Most már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

konklúzió

Talán a legfontosabb tanulság az, hogy egyik műfaj sem egyetemlegesen jobb a másiknál.

A podcast, a blog és a videó is különböző előnyöket és hátrányokat kínál. Arra érdemes fókuszálni, hogy a vállalkozás és a célközönség számára melyik lehet az ideális csatorna!

Az ideális médium meghatározásához tisztázni kell, hogy kivel szeretnél kapcsolatba lépni. Tudnod kell, hogy ÁLTALÁBAN ki a célközönség (kor, nem, anyagi helyzet, problémakör, stb.).

A közönséged tele van gyakorlott cégtulajdonosokkal? Akkor egy podcast lehet a megfelelő út! Ennek a csoportnak fontos az edukáció és a személyes fejlődés, amihez a podcastok jelentik a legjobb médiumot.

Vagy a közönség tele van szakmai kezdőkkel? Ők a Google-n keresnek konkrét, rövid és gyors válaszokat, így blogra vagy YouTube videóra van szükségük.

De azt is jó, ha tudod, hogy MOST ki a célközönséged, tehát hol tartanak a vásárlói útvonalon. Aki már tudja, hogy mire keres megoldást, de még nem ismeri a terméked, annak jól működhet egy bemutatkozó videó. Aki részleteket akar megtudni az egy podcastból sokat tanulhat. Aki pedig már jártas a témában és a konkurenciával hasonlítana össze annak jól jöhetnek a leírt adatok.

Nagyjából ezeket gondold át:

  • Melyik lehetőséget részesíti előnyben a célközönség és a piac?
  • Melyik lehetőség mutatja be a vállalkozást a legjobb módon?
  • Melyik lehetőség működik a legjobban a számodra – jó író vagy, vagy inkább beszélni szeretsz?

Ahogy az elején is írtam nem kell (szabad) egyszerre mindháromba beleugrani!
A tartalommarketing nem verseny, hanem építkezés!

Nagyszerű példa erre Pat Flynn, aki blogolással kezdte. Heti 3 cikket jelentetett meg Smart passive income címmel és a sikerek után podcast csatornát indított. Az első konferencián, amin részt vett meglepődve hallotta, hogy mindenki a podcast miatt kereste fel, és nem értette, hogy miért ezt említik az emberek, amikor az erejének 90%-át a blogba öli. Le kellett vonnia azt a tanulságot, hogy hiába lett a blog miatt népszerű, a célközönsége szívesebben fogyaszt más csatornákról tartalmat. Azóta a podcast epizódokon a fókusza és már egy YouTube csatornát is indított.

Miért gondolom ÉN úgy, hogy a podcast a legiseálisabb, ha értékes tartalmat akarsz nyújtani a célközönségednek?

Mert a podcast jó kezekben egy arany középút! 


Sem a fogyasztónak sem a tartalomkészítőnek nem kell annyi időt és energiát ráfordítani, mint a blog vagy a videó esetén: a hallgatónak nem kell monitor előtt lennie, a készítőnek nem kell befektetnie rengeteg technikai tudásba és pénzbe.
MÉGIS értéket adó és bizalom növelő végeredményt érhetünk el.

Mindannyian más-más készségekkel és preferenciákkal rendelkezünk, ami nagy befolyásoló tényező, de remélem ez a cikk összességében segített eldönteni, hogy blogot, podcastot vagy videót lesz érdemes választanod 2023-ban tartalom készítéshez.

Jelentkezz most!

Már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

Egy megfelelően átgondolt struktúrára és műsor szerkesztésre mindenképp szükséged lesz! Vedd fel a kapcsolatot a lenti űrlapon és egy személyes konzultáció során összeállítjuk a márkára szabott podcast csatornád!

PodcastR - Ajánlatkérő form

További tartalmak