Podcast készítés mesterséges intelligenciával

Podcast készítés mesterséges intelligenciával!

A vállalkozásoknak manapság muszáj olyan tartalmat létrehozni, amely leköti közönségüket és egyúttal növeli a márkaismertséget. Erre a feladatra a leghatékonyabb megoldás egy podcast csatorna működtetése.

A korlátozott erőforrásokkal (idő, technikai tudás, pénz) rendelkező vállalkozások számára a minőségi podcast tartalom létrehozása azonban így is macerás és megterhelő lehet, különösen a mostani recesszió idején.
Itt segíthet a mesterséges intelligencia, ami

  • ötletek ad a tervezés fázisában
  • leegyszerűsíti az elkészítés és szerkesztés folyamatát
  • és felgyorsítja a promóciót.

Mindezt minimális erőfeszítéssel.

Az AI hasznosítása a kis- és középvállalkozások podcast csatornájában

Így segíthet a mesterséges intelligencia a kis- és középvállalkozásoknak vonzó tartalmat készíteni minimális erőfeszítéssel!

Ebben a bejegyzésben végig veszünk minden lehetséges területet, ahol az AI segíthet a céges podcast készítésben. Ráadásul ajánlok különböző programokat is, hogy semmi ne tarthasson vissza a saját AI tuningolt podcast csatornád elindításában!

Tartalom:

Prompt

prompt

Az AI prompt maga az az utasítás vagy kérdés, amelyet a rendszernek adunk azért, hogy választ kapjunk. Fontos, hogy még mielőtt elkezdenénk kérdésekkel halmozni az AI-t, jól gondoljuk át hogyan tesszük fel a kérdést, hogy a számunkra legmegfelelőbb választ kapjuk.

A legnépszerűbb chat AI a ChatGPT, ami ráadásul magyarul is megérti a kéréseket. A következő tippekkel, létrehozhatsz egy promptot, amely a ChatGPT-t minden olyan információval ellátja, amelyre szüksége van ahhoz, hogy releváns és megvalósítható ötleteket generáljon a podcasthoz.

  1. Kezdd világos céllal: Mielőtt létrehoznád a promptot, tudnod kell, mit szeretnél elérni a podcasttal. Márkaismertséget építenél? Vezető szerepet akarsz kialakítani az iparágában? Növelni szeretnéd a feliratkozók, vásárlók számát? A cél ismerete segít abban, hogy a kérdéseidet is úgy fogalmazd meg, hogy azok segítsék elérni általános üzleti céljaid.
  2. Határozd meg a célközönséged: Fontos, hogy az AI megértse kit szeretnél elérni a podcastoddal, így olyan válaszokat kaphatsz, ami megfelel majd a közönség érdeklődési körének és igényeiknek is.
  3. Adj meg releváns háttérinformációkat: A prompt létrehozásakor ne felejtsd el megadni a ChatGPT-nek a válallkozásoddal és a podcasttal kapcsolatos összes releváns információt. Ez magában foglalhatja a termékeddel vagy szolgáltatásoddal, az iparágdal és a podcast általános céljával kapcsolatos részleteket. Minél több információt adsz meg, a ChatGPT annál jobban tud majd hasznos ötleteket generálni.
  4. Legyél konkrét: A prompt megfogalmazásakor próbálj a lehető legpontosabb lenni. Ez segít a ChatGPT-nek relevánsabb és megvalósíthatóbb ötleteket generálni.
    Például ahelyett, hogy egyszerűen „podcast témaötleteket” kérnél, kérj „a fintech iparág feltörekvő trendjeivel kapcsolatos podcast témaötleteket”.
  5. Legyél tömör: Bár fontos, hogy konkrét legyél, ne terheld túl sok információval a ChatGPT-t. Igyekezz tömör és lényegre törő kérdést vagy felszólítást írni, összpontosítva a legfontosabb részletekre.

Megkértem a ChatGpt-t, hogy írjon egy olyan prompt példát, ami alapján a legjobb válaszokat kaphatjuk. Íme:

“Hé, ChatGPT! Podcastot indítok a marketingügynökségem számára, és olyan témákkal, vendégekkel és formátumokkal kapcsolatos ötleteket keresek, amelyek segítenek gondolati vezető szerepet építeni az iparágban, és potenciális ügyfeleket generálni a vállalkozásom számára. Célközönségünk: kis- és középvállalkozások, akik érdeklődnek a digitális marketing legújabb trendjei és stratégiái iránt. Olyan podcastot szeretnénk létrehozni, amely informatív, vonzó és könnyen hallgatható. Segítenél ötleteket generálni podcast témákkal és vendégekkel kapcsolatban, valamint javasolnál olyan formátumokat, amelyek jól működnének a célközönségünk számára? Köszönjük!”

chat gpt prompt

Ez a prompt egyértelmű célt ad a ChatGPT számára, azonosítja a célközönséget, és releváns háttérinformációkat nyújt a vállalatról és a podcastról. Ezenkívül konkrét és tömör, ami segít a ChatGPT-nek relevánsabb és megvalósíthatóbb ötleteket generálni.
Ha követed ezt a sablont, könnyen létrehozhatsz egy ideális első promptot, amely által a legjobb ötleteket kaphatod podcast csatornához.

Tervezés

ai tervezés

A vállalkozásoddal kapcsolatban Te vagy a szakértő, mégis a releváns témák összegyűjtése, priorizálása és a tartalomnaptár kezelése olyan feladat lehet, amit csapatban sokkal gyorsabban és hatékonyabban el lehet végezni.

Használd az AI-t arra, hogy a saját marketing tanácsadód vagy a marketing asszisztensed legyen!

Ötletek generálása

Az operatív munka mellett ritkán jut idő marketing jellegű kutatásokra, pedig a célközönség megértése hatalmas versenyelőnyt ad. Az AI segíthet ötleteket generálni a podcast témákhoz és epizódformátumokhoz. Elemezheti a hallgatók viselkedésére és érdeklődésére vonatkozó adatokat, hogy betekintést nyújtson abba, hogy mi az, amivel a közönség a legnagyobb valószínűséggel foglalkozik.

A ChatGPT például elemezheti a közösségi média adatokat a keresési trendeket vagy a legkedveltebb podcast csatornákat, hogy azonosítsa azokat a népszerű témákat vagy kulcsszavakat, amelyek segítségével vonzó podcast tartalom hozható létre. Ez segíthet növelni a hallgatók elkötelezettségét és lojalitását, mivel ez alapján úgy érezhetik, kifejezetten nekik szólnak az adások.

Vendégek kiválasztása

A mesterséges intelligencia a vendégek kiválasztásában is segíthet.

Elemezheti a potenciális vendégekre vonatkozó adatokat, például a közösségi média profiljaikat, a korábbi interjúkat és az iparági szakértelmüket, hogy kiszűrje azokat a jelölteket, akik a leginkább a műsorodhoz fognak illeni. Ezzel nemcsak időt és erőfeszítést takaríthatsz meg, de biztosíthatod, hogy az adásokban csak a legrelevánsabb és legvonzóbb szakmai hangok jelenjenek meg.

Műsor készítés

ai podcast

A podcast adások rögzítése és szerkesztése lehet a folyamat legkényesebb pontja, főleg egy laikus számára. Aggodalomra nincs ok, a mesterséges intelligencia képes segíteni a vállalkozásodnak a hang- és képanyagok elkészítésében. Automatizálja az olyan feladatokat, mint a leirat készítése, az adás szerkesztése, sőt, még a hangminőséget is optimalizálja.

Így nemcsak időt és erőfeszítést takaríthatsz meg, de az AI segítségével már a profi stúdió is feleslegessé válik!

Akár kezdő, akár tapasztalt podcaster vagy, biztosan fogsz találni valami hasznosat az AI-eszközök közül, amelyek javíthatják munkafolyamatod, vagy egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a podcastkészítést.

Hangminőség javítása

A jó hangminőség a második legfontosabb kritérium – az érdekes tartalom után – a podcast készítés világában. Az AI segíthet a hangfelvételek minőségének javításában a háttérzaj csökkentésével, a hangszintek kiegyenlítésével és az általános hangtisztaság kialakításával. A professzionális hangzáshoz eddig vagy aprólékos, szaktudást igénylő manuális munkára volt szükség, vagy egy profi stúdióba kellett időpontot foglalni.

A mesterséges intelligencia elképesztően képes feljavítani a hangfelvételek minőségét, így már egy közepes minőségű mikrofonnal, vagy akár a telefonoddal is magabiztosan el tudsz indulni, ami a költségek szempontjából sem elhanyagolható.

A legegyszerűbb ilyen program az Adobe Podcast. Simán csak áthúzod a mentett nyersanyag hangfile-t a gépedről a weboldalra és már dolgozik is a szoftver. Egyszerre 500MB vagy 1 órányi hanganyagot tud kezelni, egy nap 3 órányit maximum. Ez elég nagylelkű ajánlat, érdemes addig kihasználni amíg ingyenes.
Tapasztalataim alapján ráerősít a mélyebb frekvenciákra, így klasszikus mély rádiós hangod lesz végeredményként.

Csekkold bátran a következő hangtisztító AI programokat is: Descript, Krisp, iZotope RX.

hangminőség javítása

Hangfelismerés és leirat készítés

Az adás címe és a show notes, tehát az epizód leírása kulcsfontosságú. A hallgatók ugyanis általában először az adás címét fogják elolvasni. Ha ez felkeltette az érdeklődésüket akkor beleolvasnak a leírásba is, ahol, ha megtalálják a számukra fontos és releváns kulcsszavakat akkor elindítják a podcast lejátszását. Érdemes tehát alaposan átgondolni az adások címét és hosszan írni az epizód tartalmáról.

Az AI most is nagyszerű asszisztensed lehet.

A mesterséges intelligencia képes felismerni a kimondott tartalmat és szöveges formátumban leírni azt. Majd a szöveg alapján még leírást vagy műsorjegyzeteket is generál. Ezek a szolgáltatások azonosíthatják a megszólalók nevét, megjelölhetik a podcast legérdekesebbnek ítélt részeit, és időbélyegeket adhatnak a leirathoz, megkönnyítve a navigációt vagy később a videó felirat készítését.

A magyar elég összetett és nehéz nyelv, de az Alrite szinte tökéletes pontossággal ismeri fel a nyelvet és a különböző megszólalókat. Sőt, a magyar szövegben használt angol kifejezéseket is képes észlelni és viszonylag nagy pontossággal leírni. Az adás teljes szöveges leiratát akár feltöltheted a weboldaladra is. Nem sokan fogják végigolvasni a teljes adás szövegét, de az biztos, hogy az összes kulcsszó megtalálható lesz benne.

Ebből a leiratból viszont már sokkal könnyebb az adáshoz készíteni egy összefoglaló leírást, amit az epizód alá a podcast lejátszókra kell feltöltened. Számos mesterséges intelligencia által vezérelt szolgáltatás elérhető, ami kifejezetten erre a problémára ad megoldást, de a ChatGPT-t is használhatjuk. A ChatGPT, mint nyelvi modell önmagában nem képes átírni a beszélt tartalmat, csak a podcast epizód leirata alapján.
Fontos megjegyezni, hogy túl nagy terjedelmű szöveget nem tud befogadni, ezért érdemes lehet kisebb részekre törni az adás leiratát és azokat összefoglaltatni.

Ezek az appok is tetszhetnek: Otter.ai, Descript, Trint

Érdemes megjegyezni, hogy bár az AI által készült leirat szolgáltatások rendkívül pontosak, előfordulhat, hogy kézi szerkesztést és módosítást igényelnek, hogy biztosan benne legyenek az epizód legfontosabb részei.

Most már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

Vágás

Az előzőekben felsorolt programok, mint az Adobe Podcast nem csak javítják a hang minőségét, de a vágást is villámgyorsan képesek kezelni. Egyszerűen csak jelöld ki a leiratban azt a részt, amit szeretnél kivágni és a rendszer már törli is.

A tökéletes eredmény érdekében persze most sem lehet elhanyagolni az eredmény manuális, emberi ellenőrzését.

A videós podcastok egyre inkább átveszik a piacot a csak hangalapú podcast csatornák elől – már ha nem történt már most meg ez a váltás. A többkamerás felvételekkel viszont nem csak az elérést lehet növelni, de a költségeket és a befektetett munkaórák számát is. Szerencsére erre is van egy nagyszerű AI megoldás.

Az Autopod egy olyan AI szoftver, amit a Premier Pro-hoz kapcsolva tudsz használni a videófevételek vágásához. A rendszer képes felismerni és elkülöníteni az interjú beszélgetések alanyait, majd automatikusan úgy megvágni a több sávos képet, hogy mindig az adott megszólaló legyen látható.

Ahogy eddig, úgy itt is érdemes manuálisan ellenőrizni vagy átszerkeszteni az eredményt, viszont a rendszernek köszönhetően elfelejtheted a monoton munkát. Most már csak a saját stílusodra kell fókuszálnod.

Szövegfelolvasás

Ha azt gondoltad csak az utómunkában fogsz partnerre találni a mesterséges intelligenciában akkor most figyelj.

Az AI képes megszólalni is. A műsorjegyzetet, blogbejegyzést vagy más írott tartalmat kimondott szavakká tudja alakítani, ami hasznos lehet a podcast epizódok szinkronhangjainak, bevezetőinek, szignáljainak, reklámjainak vagy végszavainak létrehozásához.

Sajnos magyar nyelven még nincs olyan profi szoftver, amiről nehéz lenne megmondani, hogy nem egy gép beszél hozzánk, de angolul már egyre élethűbb megoldások látnak napvilágot, így csak idő kérdése, ameddig például az intro megszólalásokhoz nem kell külön hangot keresni.

Ha érdekel a téma keresd fel az Amazon Polly, a Google Cloud Text-to-Speech és a Filmora szoftvereket.

podcast ai

Marketing

A nagyszerű tartalom elkészítése sajnos csak a siker fele. A közönség növeléséhez erős marketingstratégiára is szükség lesz, amihez a podcast egy kiváló eszköz, hiszen egyetlen adásból rengeteg tartalmat lehet előállítani.

Szerencsére az AI technológia ebben is segíthet!

Rövid videók

A tartalommarketingben kétség kívül a rövid videók korát éljük, ez ma a legnépszerűbb műfaj a kimagasló elérésekhez. És nem csak a TikTok felületén, de az Instagramon vagy a YouTube csatornádon is garantáltan dominálni fognak a rövid videós tartalmak.

Ez minden podcast készítőnek egy áldás, hiszen a rövid videókkal anélkül lehet felhívni a közönség figyelmét és értékes vagy érdekes részleteket megosztani, hogy túl sokat adnánk egy-egy epizódból. Épp csak egy 1 perces izgalmas szösszenet a legújabb epizódból és máris tömegekhez tudsz eljutni, akiknek egy része biztosan fel fogja keresni a teljes adást is. Innentől kezdve pedig csak a tartalmad minőségén áll, hogy hosszú távon elkötelezett hallgatóid és akár vásárlóid is legyenek.

A rövid videók készítése azonban hosszadalmas macera: kötelező lesz feliratot készítened és, ha ki akarsz tűnni a tömegből akkor színeket és emojikat és használnod kell. Erre ad megoldást a submagic.co. Ez a mesterséges intelligenciával ellátott videó szerkesztő rengeteg sablont kínálva teszi lehetővé az automatikus feliratozást. Sőt, azonnal hozzá tud adni színeket és emojikat is, amiket később manuálisan is szerkeszthetsz. Így egyetlen gombnyomással el is indulhat a podcastod világhódító útjára. Ó, és a program még magyar nyelven is tud!

Blogbejegyzés

Mivel már elkészült a teljes adás leirata és egy összefoglaló leírás is hozzá, nem lesz túl nehéz feladat kerek blogbejegyzést készíteni. Birtokodban van az összes fontos SEO kulcsszó és az adásban elhangzottak a közönség számára legfontosabb kérdések. Ezek alapján akár a ChatGPT vagy a Copi.ai is képes lesz blogbejegyzést írni a weboldaladra.

Érdemes ezt utólag átszerkeszteni, hogy a saját stílusod köszönjön vissza, de ez már egy jóval könnyebb és gyorsabb folyamat lesz, mintha nulláról kellene kezdened. A blogbejegyzéshez beintegrálhatod az adott podcast adást is, így bebiztosítva a legjobb elérést.

Hírlevél

Ezek a szoftverek szintén segíthetnek személyre szabott és célzott e-mail kampányok létrehozásában. A prompt viszont most is fontos tényező lehet, főleg a Chat GPT esetében. Emeld ki a célközönség tulajdonságait és kérdd meg, hogy olyan személyre szabott levelet írjon, amelyet nagyobb valószínűséggel nyitnak meg az érdeklődők, vagy kattintanak tovább belőle a podcast adásra.

A hírlevél talán legfontosabb eleme a fejléc. Ez alapján dönti el a fogadó, hogy megnyitja-e a levelet. Érdemes megkérni az AI-t, hogy többféle variációt is készítsen, így nemcsak válogatni fogsz tudni, de akár egy A/B teszteléshez is kiváló alapanyagot kapsz.

Közösségi média

Léteznek a mesterséges intelligencia által vezérelt közösségimédia-ütemezési eszközök. Vagyis elég egyetlen platformon beállítanunk a tartalmat és a program segít ütemezni és automatizálni a közösségi médiában közzétett bejegyzéseket.
Mi ebben az újdonság? Ezek az eszközök gépi tanulási algoritmusokat használnak a bejegyzések legmegfelelőbb időpontjának meghatározására, valamint a bejegyzések teljesítményének elemzésére és a közösségi média stratégiájának optimalizálására.

Próbáld ki a Buffer és a Repurpose oldalakat.

social media

Összegzés

Összefoglalva, a mesterséges intelligencia értékes eszköz lehet a kis- és középvállalkozások számára, akik jelentős idő és erőforrások befektetése nélkül szeretnének podcast csatornát létrehozni.

Az AI segítségével egyszerűsödik a gyártási folyamat, rengeteg új ötlet generálható és a növelhető a közönség elköteleződése is. Így lehetséges kiváló minőségű tartalmat létre hozni, amelyek rezonálnak a célközönségre, és elősegítik a márkaismertség növelését.

Jelentkezz most!

Már biztos vagy benne, hogy el kell indítanod a saját podcast csatornád?

Egy megfelelően átgondolt struktúrára és műsor szerkesztésre mindenképp szükséged lesz! Vedd fel a kapcsolatot a lenti űrlapon és egy személyes konzultáció során összeállítjuk a márkára szabott podcast csatornád!

PodcastR - Ajánlatkérő form

További tartalmak